Orion-alus onnistui pelastautumistestissä - askel kohti Nasan omia miehitettyjä lentoja

Nasan kehitteillä olevan Orion-aluksen pelastautumisjärjestelmää testattiin onnistuneesti tiistaina. Kokeessa aluksen prototyyppi laukaistiin rakettivaiheen kyydissä ja miehistökapseli irrottautui 50 sekunnin lennon jälkeen.

Testissä kapseli nousi noin 9,5 kilometrin korkeuteen ja hieman yli äänennopeuteen ennen sen kärjessä olevan pelastustorniraketin aktivoimista.

Kokeesta on julkaistu myös video, jossa aluksen pelastusjärjestelmä käynnistyy kohdassa 0.55.

"Laukaisu avaruuteen on kuulennon vaikein ja vaarallisin osa", Orionin ohjelmajohtaja Mark Kirasich selittää. "Testi jäljitteli joitakin Orionin haastavimmista olosuhteista, joita se voisi kohdata hätätilanteessa nousun aikana."

Orionin pelastusjärjestelmää on testattu kerran aiemminkin, maaliskuussa 2010. Tuolloin koe tehtiin laukaisualustalta simuloimaan ennen kantoraketin laukaisua tapahtuvaa hätätilannetta ja mukana oli paljon yksinkertaisempi Orion-miehistökapselin jäljitelmä.

Näillä näkymin Orion lentää miehitettynä aikaisintaan vuonna 2023. Kapselin kehitykseen on kulutettu jo yli 10 miljardia euroa ja sen SLS-kantoraketin kehitykseen yli 20 miljardia euroa. Ennen lentovalmiutta vaaditaan vielä vähintään yhtä paljon panostusta. Näillä näkymin yhdistelmästä tulee myös erittäin kallis käyttää.

Mikäli SpaceX:n BFR-alus tai Blue Originin New Glenn -kantoraketti miehistökapseleineen toteutuvat ja pääsevät rutiinikäyttöön ennen sitä, pidetään mahdollisena, että koko Orion/SLS-kehitys lopetetaan kustannussyistä. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)