Nasa valitsi ensimmäiset yksityisaluksilla lentävät astronautit

Nasa on nimittänyt yhdeksän astronauttia, jotka tulevat lentämään Boeingin ja SpaceX:n miehitetyillä aluksilla lähivuosina.

Yhdysvaltojen omat miehitetyt lennot keskeytyivät 2011 ja niiden on määrä jatkua ensi vuonna.

Valituista yhdeksästä astronautista kuudella on jo ennestään avaruuslentokokemusta. Osa heistä toimii koemiehistönä valmisteluissa ja osa on nimetty varta vasten ensimmäisille kaupallisille avaruuslennoille.

"Uskomme, että miehitetty lento voi koittaa aikaisintaan vuoden 2019 puolivälissä, kunhan olemme ensin lennättäneet alusta miehittämättömänä tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa", kertoo John Mulholland Boeingilta.

"SpaceX tähtää marraskuuhun 2018 Dragonin [miehittämättömälle] demonstraatiolennolle ja huhtikuulle 2019 toiselle lennolle, jonka kyydissä on kaksi Nasan astronauttia", kuvailee tavoitteita Benji Reed SpaceXista.

Yhdysvallat on turvautunut miehitetyissä lennoissa venäläiseen Sojuz-alukseen sen jälkeen, kun avaruussukkula poistettiin käytöstä vuonna 2011.

Kaupallisten miehitettyjen lentojen aloittaminen piti tapahtua alkujaan jo 2016. Ohjelma on silti edennyt hitaasti, mutta vakaasti. Alukset ovat Boeingilta Atlas V -kantoraketilla laukaistava Starliner ja SpaceX:ltä Falcon 9:n kuljettama Dragon 2.

Nasan strategiana on siis Commercial Crew -ohjelmassa ostaa miehitetyt lennot Kansainväliselle avaruusasemalle yksityisyhtiöiltä Boeingilta ja SpaceX:ltä.

Avaruusjärjestö itse puolestaan keskittyy enemmän Lockheed Martinin kanssa rakennettavaan Orion-alukseen, jota on määrä käyttää kauemmaksi suuntautuville lennoille kuin matala Maata kiertävä rata.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)