Nasa hakee ideoita 3D-tulostamiseen

Nasa ja America Makes -instituutti ovat julistaneet kilpailun, jossa haetaan suunnitelmia ja teknologioita 3D-tulostamiseen. Tavoitteena on tulostaa elinympäristöjä pitkille miehitetyille avaruusmatkoille, kuten Mars-lennoille.

"Tulevaisuuden mahdollisuudet 3D-tulostukselle innoittavat ja sen teknologia on äärimmäisen tärkeä syvän avaruuden lennoille", kuvailee Nasan kilpailuohjelman johtaja Sam Ortega. "Tämä haaste rikkoo rajoja siinä, mihin nykyään pystymme ja meitä kiinnostaa miten tekijäyhteisö vastaa siihen."

Kilpailun ensimmäisessä osassa etsitään malleja ja arkkitehtuurisia ideoita 3D-tulostamisen hyödyntämiseen. Voittaja saa siinä 22 000 euron palkinnon.

Jatko-osassa haetaan kehitettäviä teknologioita tulostamiseen sekä rakennetaan täysikokoisia elinympäristöjä avaruudessa saatavilla olevien tyyppisistä materiaaleista. Molemmissa näistä osioista jaetaan lähes miljoonan euron edestä palkintorahoja.

Visiona on tarjota 3D-tulostamisen ideoita Marsiin vuonna 2035 lähetettävälle nelihenkiselle miehistölle. Tiloja suunnitellaan tarjottavaksi lähes 100 neliömetriä.

Kilpailuihin osallistujien on oltava Yhdysvaltain kansalaisia tai siellä pysyvästi oleskelevia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)