Muuttolintuja seurataan pian Kansainväliseltä avaruusasemalta

Muuttolintujen ja monien muiden eläinten liikkeitä aletaan tarkkailla maailmanlaajuisesti avaruudesta. Tietoja maanpäällisistä lähettimistä keräävä Icarus-laittesto on tarkoitus laukaista matkaan sunnuntaina.

"Alussa suurin ongelma oli vakuuttaa ihmiset, että hyvin pieni laite pystyy keräämään tietoa ja lähettämään sitä luotettavasti kiertoradalle", kertoo Martin Wikelski Max Planck -instituutista. "Kun keräämme tietokannan liikkuvista eläimistä, saamme uudenlaista ymmärrystä maapallon elämästä."

Progress-MS-08-rahtialus vie Icaruksen antennilaitteiston avaruusasemalle. Myöhemmin kosmonautit asentavat sen avaruuskävelyllä Kansainvälisen avaruusaseman Zvezda-moduulin ulkoseinään. Laitteiston hallintatietokone vietiin asemalle jo viime lokakuussa.

Projektia johtaa Venäjän RSC Energia -yhtiö. Yhteistyökumppaneina ovat SpaceTech-yritys, Saksan avaruusjärjestö DLR, Max Planck -instituutti sekä Venäjän tiedeakatemia.

Max Planck -instituutti esittelee projektia videolla. Järjestelmän toteutus on myöhästynyt muutamalla vuodella alkuperäisistä suunnitelmista.

Aiemmin eläinten muuttomatkoja on seurattu esimerkiksi Argos-järjestelmällä, joka on rajoittunut isompiin eläimiin lähettimien koon vuoksi.

Icaruksessa eläimiin kiinnitettävien laitteiden massa on vain viisi grammaa. Laitteet keräävät GPS-dataa ja lähettävät sitä. Tulevaisuudessa laitteiden massaa aiotaan edelleen keventää vain yhteen grammaan.

Aiheesta lisää Roskosmos (englanniksi)