Marsissa tiilten valmistamiseen riittää ehkä pelkkä puristaminen

Jos haluat rakentaa Marsissa jotain tiilistä, se käy helposti. San Diegon yliopiston insinöörit ovat onnistuneet tekemään tiiliä Marsin maaperän jäljitelmästä pelkän paineen avulla.

Nasan rahoittamassa tutkimuksessa insinöörit yrittivät alkujaan rajoittaa niiden aineiden määrää, joita tarvitaan marsilaisen maaperän muotoilemisessa tiiliksi.

Sattumalta he huomasivat, ettei aineista – tai uunista – ollut väliksi. Marsin maaperän jäljitelmä puristui tiiliksi, kun se laitettiin joustavaan paineistettavaan säiliöön. Vaadittu paine vastasi sitä, minkä 4,5 kilon painoinen vasara saa aikaan pudotessaan maahan metrin korkeudelta, kertoo Yu Qiao Kalifornian San Diegon yliopistosta.

Tällä hetkellä prosessi tuottaa noin 2,5 senttimetrin korkuisia pyöreitä pellettejä, jotka voidaan leikata tiilen muotoon. Tutkijat uskovat, että kiinnittävänä aineena toimii Marsin maaperässä oleva rautaoksidi. Tiilet osoittautuivat vahvoiksi: lujuustesteissä Mars-tiili päihitti raudoitetun betonin. 

Punaisen planeetan maaperäaineksen käyttäminen rakentamiseen ei ole uusi idea. Marsperän kasaan puristamiseen on aiemmin ajateltu tarvittavan muun muassa ydinkäyttöisiä uuneja ja monimutkaista orgaanista kemiaa. Nyt kuitenkin pystyttiin osoittamaan, että homma onnistuu minimaalisilla resursseilla.

Aiheesta lisää EurekAlert (englanniksi)