Kiinankaalisato kypsyi avaruusasemalla
Kansainvälisen avaruusaseman koeluonteinen Veggie-kasvihuone tuotti uuden sadon. Tällä kertaa astronauttien hoidossa kasvoi kiinankaalia.
Avaruusaseman Veggie-järjestelmä on vähän ylläpitoa vaativa, helposti muunneltava pieni kasvihuone. Se ei tarvitse muuta energiaa kuin valaistuksen, joka on suunniteltu kasvien tarpeiden mukaan.
Nyt kasvatetun Veg-3-kokeen kohteena oli Tokyo Bekana -tyypin kiinankaali. Aiemmin samalla järjestelmällä on kasvatettu salaattia ja tsinnia-kukkia.
Nasan suunnitteleman koejärjestelyn sääntöjen mukaan astronautit saavat syödä salaatista puolet, toinen puoli taas säilötään tieteelliseen tutkimukseen. Kasvatuksesta säilötään vesinäytteitä, mikrobinäytteitä ja kasvien osia, jotka pakastetaan −95 celsiusasteen lämpötilaan palautettaviksi maanpinnalle.
Kasvien kasvatuksen ohella tutkijat kehittävät myös järjestelmiä, joilla säästetään kallisarvoisia resursseja kuten kasteluvettä. Tällaisille on erityistarvetta esimerkiksi napa-alueiden tutkimusasemilla, öljynporauslaitoilla tai kaivoksissa.
Veggie-laitteistolla tehdyistä kokeista on muodostunut astronauteille piristävää, muista rutiineista poikkeavaa puuhaa. Pitkillä avaruuslennoilla vihreistä kasveista ja niiden hoitamisesta arvioidaan olevan psykologista hyötyä miehistölle. Tästä lisää Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 5/2017.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)