Intia haluaa lähettää ihmisen avaruuteen vuonna 2022

Neljän vuoden kuluttua Intia aikoo tehdä miehitetyn lennon Maan kiertoradalle. Suunnitelman toteutuessa Intiasta tulisi neljäs valtio, joka on lähettänyt ihmisen avaruuteen.

Kun Intian pääministeri elokuun puolivälissä ilmoitti miehitetystä lennosta vuonna 2022, se yllätti monet maan avaruusjärjestössä ISROssa.

”Me emme odottaneet sitä”, sanoo ISROn puhemies K. Sivan. Hän kuitenkin lisää ettei aikataulu ole epärealistinen. "Olemme luottavaisia, että saavutamme sen jo ennen vuotta 2022.”

ISROlle on ennenkin lätkäisty tiukka määräaika, jonka jälkeen on uurastettu siinä pysymiseksi. Punaista planeettaa kiertävä MOM-luotain, eli Mars Orbiter Mission pistettiin kasaan ja laukaistiin vain 18 kuukaudessa.

Ihmisen saaminen avaruuteen on ollut Intian avaruusohjelman tavoitteena yli vuosikymmenen, joten tarvittavaa teknologiaa on jo ehditty tehdä.

Miehitetty lento olisi tarkoitus tehdä Intian GSLV Mk III –kantoraketilla. Rakettimalli on tähän mennessä lentänyt vasta kerran kiertoradalle, mutta sille on suunnitteilla useita laukaisuja lähivuosina.

Raketilla tehdään ensin ainakin kaksi miehittämätöntä testilentoa. Miehitetty lento tapahtuisi matalalle radalle 300–400 kilometrin korkeuteen ja kestäisi viikon.

Suunnitelman toteutuessa Intiasta tulee neljäs ihmisen avaruuteen nostanut valtio Venäjän, Yhdysvaltain ja Kiinan ohella.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)