Elon Musk paljasti yksityiskohtia Mars-suunnitelmastaan

SpaceX-yhtiön johtaja Elon Musk tähtää kahden suuren, miehittämättömän rakettialuksen lähettämiseen Marsiin 2022. Kahden miehitetyn aluksen vuoro koittaa 2024.

Musk tarkensi vuosi sitten julkistamaansa Mars-suunnitelmaa Adelaidessa IAC-tapahtumassa, missä Tähdet ja avaruus oli paikan päällä seuraamassa.

"Tärkeimpänä asiana haluan kertoa, että olemme keksineet, miten rahoittaa lennot Marsiin", Musk kertoi puheensa alussa.

Muskin mallissa SpaceX keskittää taloudelliset resurssinsa uuden suuren BFR-rakettijärjestelmän kehittämiseen.

Kokonaan monikertakäyttöisen yli 100 metriä pitkän raketin ylempi vaihe varustetaan pienillä siivillä. Mars-lennon lisäksi se pystyy satelliittilaukaisuihin, lentoihin Kuuhun sekä lennättämään matkustajia maapallon toiselta puolelta toiselle.

Panostamalla jättiraketin kehitykseen ja etenkin sovellusmahdollisuuksiin saadaan sen käytöstä tehtyä halpaa. Aluksen kyydissä pystytään esimerkiksi laukaisemaan avaruuteen 9 metrin kokoinen avaruusteleskooppi ilman, että sitä täytyy pakata kasaan.

"Olemme jo aloittaneet rakettijärjestelmän rakentamisen", kertoi Musk. "Tankkeja rakennetaan jo, samoin tehdasta. Ensimmäisen raketin kokoonpano aloitetaan 6–9 kuukauden kuluessa."

Musk on aiemmin sanonut, että hän on valmis käyttämään koko yli 10 miljardin euron omaisuutensa ihmiskunnan ensimmäisten Mars-siirtokuntien toteuttamiseksi.

Pitkällä aikavälillä hän aikoo rakentaa tuhansia rakettialuksia. Niiden rahoitukseen yhtiön täytyy saada lisärahaa.

Muskin IAC-esitys YouTube-videona (englanniksi)