Elon Musk lupailee paljon - uusi rakettimalli tuhatkertaistaa vuosittaisen rahtikuljetuksen avaruuteen

Elon Musk piti vuoden tärkeimmän lehdistötilaisuutensa Starship-prototyypin juurella Boca Chicassa Teksasissa aamuyöllä Suomen aikaa. Saman 50-metrisen raketin on määrä lentää 1-2 kuukauden kuluessa 20 kilometriin.

Valittu päivämäärä juhlisti 11 vuotta sitten tapahtunutta SpaceX-yhtiön ensimmäistä onnistunutta laukaisua kiertoradalle.

Kolme vuotta sitten vastaavassa lehdistötilaisuudessa Musk esitteli BFR-rakettisuunnitelmansa, seuraavana vuonna sen päivityksen ja viime vuonna suunnitelman turistilennosta Kuun ympäri.

Tilaisuuden keskiössä oli BFR-raketin ylemmän vaiheen eli Starship-raketin prototyypin kuulumiset. Muskin mukaan rakennettu prototyyppi saa monta uutta versiota vuoden sisällä.

Työtä Starshipin versioiden parissa tehdään Teksasin Boca Chicassa ja Floridassa Cape Kennedyn lähellä. Ensivaiheessa halutaan testata raketin moottoreita ja aerodynaamisia ominaisuuksia.

"Tarvittava kriittinen läpimurto on nopea uudelleenkäyttö kiertoradalle pääsevissä raketeissa", Musk painottaa. "Se on avaruusalan Graalin malja."

Muskin suunnitelmat kokonaan uudelleenkäytettävästä raketista ovat edenneet teknisten ratkaisujen paranteluna. Viime vuoden suunnitelmaan verrattuna takasiivekkeiden määrä on pienentynyt kolmesta kahteen, mutta niiden kokoa on suurennettu. Runko valmistetaan ruostumattomasta teräksestä lukuunottamatta lämpökilven eniten kuumentuvia osia, joihin käytetään keraamisia lämpötiiliä.

Suurimpana pullonkaulana Starshipin versioiden etenemiselle Musk mainitsi Raptor-moottorien valmistusnopeuden. Tällä hetkellä SpaceX pystyy rakentamaan niitä yhden 8-10 vuorokaudessa. Ensi vuoden alkupuolella on määrä päästä yhden moottorin päivätahtiin.

Starshipissä on kuusi moottoria, joista kolme on optimoitu merenpinnan paineeseen ja kolme tyhjiöolosuhteisiin. Super Heavy -rakettivaiheessa on peräti 37 moottoria.

Super Heavyn ensimmäinen versio on luvassa yllättävän pian. Musk julisti, että ensimmäinen lento kiertoradalle voisi koittaa jo 6 kuukauden kuluessa ja ensimmäiset miehitetyt lennot Starshipillä peräti ensi vuoden aikana.

Kuulijat ovat jo tottuneet siihen, että Muskin kunnianhimoiset suunnitelmat ovat tyypillisesti lykkääntyneet alkuperäisistä haaveista, mutta kuitenkin toteutuneet myöhemmin.

Yksittäinen Starship-alus pystyy nostamaan avaruuteen 150 tonnia ja sen on tarkoitus lentää tuhat lentoa vuodessa. Super Heavy -rakettivaihetta pystytään käyttämään laukaisuissa vieläkin useammin.

"Starship-laivastolla pystymme laukaisemaan avaruuteen vuosittain tuhat kertaa enemmän rahtia kuin nykyään koko maailman vuosittainen laukaisukapasiteetti on", Musk sanoo. "Kapasiteettia kuitenkin tarvitaan, jos aiotaan rakentaa kaupunki Marsiin."

Elon Muskin lehdistötilaisuus videona YouTubessa (englanniksi)