Bigelow Aerospace esitteli kuuasemasuunnitelmansa

Presidentti Trumpin kuuohjelma innoittaa yksityisyrityksiä suunnittelemaan teknologioita, joille hakea valtion rahoitusta. Bigelow Aerospace esitteli oman kuuasemakonseptinsa eilen maanantaina.

Nimen First Base saanut asema on tarkoitettu kuuden hengen miehistölle. Asema soveltuu 120 vuorokauden oleskeluun Kuun pinnalla. Mainoslauseena julkistuksen yhteydessä on "Kuuhun laskeutuvan paras ystävä".

Bigelow Aerospace -yritys on erikoistunut pehmeäseinäisiin avaruusasemamoduuleihin. Kuuasemakonseptin keskiosana on yhtiön B330-moduuli, josta se havittelee päätuotettaan myytäväksi eri avaruustoimijoille sekä avaruushotellitoimintaan.

Nimensä mukaisesti pehmeäseinäinen moduuli on tilavuudeltaan 330 kuutiometriä. Moduuli on kehitetty jo aiemmin lähes valmiiksi, eikä sen soveltaminen Maan kiertoradan sijaan Kuun pinnalle vaatisi suuria teknisiä muutoksia.

Kuuasemaan kuuluu kaksi ilmalukkoa sekä runsaasti varastotilaa. Aseman sivumoduuliin mahtuu yhtiön mukaan muun muassa kaksi paineistettua kuuautoa. Käyttötehonsa avaruusasema saa aurinkopaneeleista, jotka on sijoitettu sivumoduuleihin.

Yhtiö ei kerro, miten asema selviytyisi Kuun kaksiviikkoisesta yöstä.

Bigelow Aerospace on maailman johtava yritys yksityisten avaruusasemien kehittämisessä. Yhtiön pienikokoiset Genesis I ja II -testiasemat laukaistiin avaruuteen vuosina 2006 ja 2007 ja BEAM-moduuli Kansainväliselle avaruusasemalle 2016.

Yhtiö tähtää ensimmäisen miehitettyyn käyttöön tarkoitetun B330-avaruusmoduulinsa laukaisuun Maan kiertoradalle vuonna 2021.

Suurimpana hidasteena yksityisille miehitetyille asemille on ollut, että yksityisten avaruusalusten kehitys on ollut paljon hitaampaa kuin 2000-luvun alussa arvioitiin.

Aiheesta lisää Bigelow Aerospace (englanniksi)