Avaruusmatka vaikuttaa naisiin ja miehiin hieman eri tavalla

Tähän mennessä 564:stä avaruudessa käyneestä ihmisestä 65 on ollut naisia. Viime viikolla Nasa suoritti ensimmäisen avaruuskävelyn, johon osallistui pelkästään naisastronautteja.

Yleisesti naiset ja miehet sopeutuvat avaruusoloihin yhtä hyvin. Joitain eroja silti löytyy.

"Naiset todennäköisemmin kokevat olonsa huonoksi mennessään avaruuteen. Miehet kokevat luultavammin pahoinvointia palatessaan maapallolle", selittää naisastronauttien terveyteen erikoistunut Varsha Jain Edinburghin yliopistosta.

Jain mukaan avaruudesta palaavilla miehillä on näön ja kuulon kanssa enemmän ongelmia. Naisilla maahanpaluun ongelmat liittyvät tyypillisemmin verenpaineen ylläpitämiseen.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, miten avaruudessa oleskelu vaikuttaa ihmisten lisääntymiskykyyn. Siittiöiden laadun ja määrän tiedetään heikentyvän avaruusmatkan myötä, mutta palaavan myöhemmin normaaliksi. Naisilla kaikki munasolut ovat olemassa jo syntymästä lähtien, joten lisääntymiskykyyn liittyvät riskit ovat selvästi suurempia.

Myös siitä on melko vähän tietoa, miten avaruusolot vaikuttavat kuukautisiin. Useimmat naisastronautit käyttävät ehkäisypillereitä pysäyttääkseen kuukautiskiertonsa avaruudessa.

Kuukautiset ovat Kansainvälisen avaruusaseman toiminnan kannalta haastava asia veden kierrätyksen takia. "On myös rajoitteita, miten vettä voi käyttää pesemiseen, joten henkilökohtainen hygienia avaruuslennolla kuukautisten aikana voi olla vaikeaa", Jain selittää.

Aiheesta lisää BBC (englanniksi)