Apollo-lentojen ohjelmoija Margaret Hamilton palkittiin Yhdysvalloissa

Presidentti Barack Obama on antanut Apollo-lentojen ohjelmoijana toimineelle Margaret Hamiltonille Yhdysvaltojen korkeimman siviilikunniamerkin eli presidentin vapaudenmitalin. Hamilton johti ryhmää, joka toimi pioneerina ohjelmistojen kehittämisessä sekä vastasi Apollo-komentoaluksen ja kuulaskeutujan lentotietokoneiden koodeista.

Oheinen kuva on yksi Apollo-lentojen tunnetuimmista. Siinä Hamilton seisoo tammikuussa 1969 vierellään tulostettu tietokonekoodi, jonka hänen johtamansa ryhmä oli ohjelmoinut MIT:ssä. Hamilton oli tuolloin 32-vuotias.

Hamilton toimi ohjelmoinnin pioneerina ja kehitti etenkin virheiden tunnistukseen ja niistä toipumiseen tarvittavaa tekniikkaa. Eräs kriittisimmistä hetkistä koettiin Apollo 11 -lennolla, kun kuulaskeutujan lentotietokone ylikuormittui ylimääräisestä tutkadatasta. Se kuitenkin osasi antaa virheilmoituksen ja selvisi kaatumatta häiriötilanteesta.

Lento-ohjelmistot valmistettiin ja testattiin niin hyvin, ettei niissä esiintynyt yhtäkään isoa virhettä Apollo-lennoilla. Niiden jatkokehitelmiä käytettiin myöhemmin Skylab-avaruusasemalla, avaruussukkulassa sekä lentotekniikassa.

Nykyään Hamilton on 80-vuotias. Häntä haastateltiin Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2015.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)