60-vuotias Nasa pitää Kuuta tärkeimpänä kohteenaan

Tänään 60 vuotta täyttävä Nasa määrittelee nyt painopisteekseen toiminnan Kuun kiertoradalla ja pinnalla. Avaruusjärjestö juhlistaa taivaltaan merkkipäiväsivustolla.

Nasa aloitti toimintansa 1. lokakuuta 1958 sen jälkeen kun Yhdysvaltojen kongressi ja presidentti olivat päättäneet sen perustamisesta saman vuoden heinäkuussa. Nasa peri monia toimintojaan sitä edeltäneeltä Nacalta eli National Advisory Comittee on Aeronauticsilta.

Viime viikolla Nasa julkisti tuoreen pääjohtajansa Jim Bridenstinen johdolla visionsa "kestävän kehityksen ohjelmasta palata Kuuhun ja jatkaa Marsiin".

Ohjelmaan kuuluvat matalan radan miehitetyt lennot yhteistyössä kaupallisten ja kansainvälisten tahojen kanssa. Tarkoituksena on olla edelläkävijä toimintakyvyssä Kuun pinnalla ja sen kiertoradalla sekä tutkia ja kartoittaa Kuun pinnan tiedettä ja luonnonvaroja robottilennoilla.

Lisäksi päämääränä on palauttaa Yhdysvaltojen astronautit Kuun pinnalle sekä demonstroida Marsiin matkaamisen teknologioita.

Suurimpana muutoksena edellisen pääjohtajan Charles Boldenin luotsaamaan avaruuspolitiikkaan on, että Kuu asetetaan Marsin ja asteroidien tilalle tärkeimmäksi päämääräksi.

SLS-jättikantoraketin kehitykseen ei juuri muutoksia tullut. Jo nyt rakettiprojekti on maksanut yhdessä Orion-aluksen kanssa noin 30 miljardia euroa.

Julkisuudessa SLS:n saa entistä kärjistetymmin kilpailijan BFR:stä, joka on Elon Muskin SpaceX-yhtiön kehitteillä oleva uudelleenkäytettävä jättiläisraketti. Molemmat raketit tähtäävät miehitettyyn Kuun ympärilentoon vuosina 2022–23 (aiheesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2018).

Nasan 60-vuotissivusto (englanniksi)