Sojuz-avaruusalus. Kuva on vuoden 2003 laskeutumisesta, ei siis nyt tapahtuneesta vaarallisesta paluusta. Kuva Nasa / Bill Ingalls

Kolme avaruusmatkaajaa oli kuolemanvaarassa

Venäjän uutistoimisto Interfaxin mukaan Sojuz-kapseli oli erittäin lähellä tuhoutumista viime lauantaina. Uutistoimiston lähteet väittävät, että kapseli oli kääntyneenä väärään suuntaan ja siksi kapselin lämpökilpi ei olisi kunnolla suojannut maapallolle palaavaa alusta.

Kapselin sisällä olivat Kansainvälisellä avaruusasemalla vierailleet kosmonautti Juri Malenchenko, amerikkalainen astronautti Peggy Whitson sekä ensimmäinen avaruudessa käynyt eteläkorealainen So-Yeon Yi.

Vaikka aluksen tarkka asento on vielä epäselvä, varmaa on, että jotain kummallista lennolla tapahtui. Sojuz tuli alas selvästi tavallista jyrkemmässä kulmassa ja siksi alus laskeutui yli 400 kilometrin päähän alkuperäisestä kohteestaan.

Nasan avaruusoperaatioista vastaavan Bill Gerstenmaierin mukaan kapselissa olleet matkaajat kokivat jopa 8 Maan painovoimaa vastaavan kiihtyvyyden noin minuutin ajan. Gerstenmaier uskoo, että todennäköisin syy väärään laskeutumiseen oli vioittunut kaapeli.

"Venäläiset kokosivat heti komission [tutkimaan tapahtunutta]", Gerstenmaier kertoo ja painottaa, että tutkimukset ovat vielä suurelta osin kesken. Tutkijat ovat esittäneet myös useampia muita mahdollisia selityksiä. Virallisen tutkimusraportin valmistuminen voi kuitenkin viedä kuukausia.

Universe today -uutissivuston mukaan venäläiset viranomaiset yrittivät aluksi peitellä tapahtunutta ja myöhemmin syyttää kapselin miehistöä lentosuunnitelmien muuttamisesta ilman lennonjohdon lupaa. Varsinainen rimanalitus on pantu Venäjän avaruusjärjestön johtajan Anatoly Perminovin kontolle. Perminovin väitetään sanoneen, että mukana olleet naiset olisivat tuoneet avaruuslennolle pahaa onnea ja siksi olleet osittain syyllisiä tapahtumiin.

Aiheesta lisää Interfaxin ja Space.com uutissivuilla (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto