USAn ilmavoimat pimensivät vahingossa BBC:n digiradiolähetykset

Kaksi viikkoa sitten Metsähovin radio-observatoriossa havaittiin minimaalinen aikahyppy GPS-signaalissa.

Nyt syyksi on paljastunut Yhdysvaltojen ilmavoimat, joiden väärät parametrit ladattiin satelliitteihin.

Metsähovin radiotutkimusaseman suunnittelema ja toteuttama vetymaser-atomikellon automaattinen valvontajärjestelmä teki hälytyksen asiasta.

"Hälytys kertoi GPS-satelliittipaikannuksen välittämän kellonajan hypänneen äkillisesti väärään aikaan", kerrotaan Metsähovin radio-observatorion blogissa.

Suomalaiset tutkijat ilmoittivat asiasta muille radioastronomisille tutkimuslaitoksille, jotka vahvistivat ilmiön omista valvontatiedoistaan. Tämän jälkeen maailmalla alkoi aikahypyn syyn selvittäminen ja korjaaminen.

Häiriötilanne näyttää alkaneen noin kaksi tuntia sen jälkeen, kun GPS-satelliittiparven vanhin, yli 25-vuotias vikaantunut SVN23-satelliitti poistettiin käytöstä. Tämän jälkeen muihin GPS-satelliitteihin on todennäköisesti ladattu tarkennettuja uusia parametreja.

GPS-ajan virhe oli erittäin pieni, vain 13,7 mikrosekuntia. Se oli silti riittävästi pimentämään esimerkiksi Iso-Britannian yleisradioyhtiön BBC:n digitaaliset DAB-radiolähetykset. Tämä saattaa johtua siitä, että GPS-satelliitin antamaa aikaa voidaan käyttää tiedonsiirrossa bittien synkronoimiseen.

Myös GPS-paikannus saattoi aikavirheen takia heittää useamman kilometrin. Lisäksi useat GPS-kellonaikaa hyödyntävät yritykset raportoivat ”kaaoksesta”, kun asiakkailta tulvi tukipyyntöjä GPS-laitteiden hälyttäessä aikavirheistä.

Aiheesta lisää Metsähovin radio-observatorio