Suuret törmäykset saattoivat kiihdyttää tulivuoritoimintaa

Kanadassa sijaitsevasta Sudburyn törmäyskraatterista on löydetty viitteitä, että asteroidin osuma aloitti pitkäaikaisen tulivuorenpurkausten sarjan. Jos ilmiö on ollut yleinen, törmäysten epäsuora vaikutus planeettamme geologiaan on ollut luultua suurempi.

Sudburyn kraatteri syntyi 1,85 miljardia vuotta sitten tapahtuneessa suuressa törmäyksessä. Kraatterista on löytynyt ravun saksia muistuttavia vulkaanisia kiviä. Ne kertovat heti iskun jälkeen alkaneista purkauksista meriveden päästyä kraatteriin.

Iskun kuumentamaan maankuoreen liittyvä tuliperäinen toiminta jatkui verraten pitkään. Merkittävää tutkijoiden mukaan on, että sitä näyttää ylläpitäneen vielä syvemmältä planeettamme uumenista noussut magma.

"Löytö on tärkeä, koska se kertoo tulivuoria syöttävän magman muuttuneen ajan kuluessa", sanoo tutkimusta johtanut Balz Kamber Dublinin Trinity Collegesta. "Syy innostukseen on, että suurten iskujen seuraukset nuorella maapallolla ovat olleet luultua vakavampia."

Maapallo koki nuoruudessaan verraten lyhytkestoisen asteroidi-iskujen jakson, joka jätti jälkeensä noin 150 suurta kraatteria.

"Varhaisen maapallon intensiivisellä pommituksella oli planeetan pintaa tuhoavia vaikutuksia, mutta se saattoi myös nostaa ainetta planeetan sisuksista. Tämä on muokannut planeetan kokonaisrakennetta", sanoo Kamber.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 5 tai 6/2017