Skotlannin kivikautiset rakennelmat suunnattiin Auringon ja Kuun mukaan

Tutkijat väittävät todistaneensa ensi kertaa tilastollisesti Ison-Britannian muinaisten kivikehien tähtitieteellisen taustan. Alueen vanhimmat tunnetut kivirenkaat pystytettiin noin 5 000 vuotta sitten. Niiden suuntaus tehtiin Auringon ja Kuun liikkeiden mukaan.

Tutkitut kivikehät sijaitsevat Skotlannissa ja ovat noin 500 vuotta Stonehengen pystykiviä vanhempia. Gail Higginbottomin johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että esimerkiksi 18,6 vuoden välein toistuva Kuun pohjoisimman pisteen nousu- ja laskusuunta horisontin kohdalla oli sisällytetty kivirakennelmiin.

"Jo aiemmin Clive Rugglesin tekemät tilastolliset arviot ovat tukeneet sitä, että Britannian kivikehät on rakennettu 'katsomaan' tiettyihin taivaan tapahtumiin", kertoo Marianna Ridderstad Helsingin yliopistosta.

"Tässä uudessa tutkimuksessa on käsittääkseni rakennettu kokonaisia virtuaalisia horisonttimalleja ja pyritty mahdollisimman kattavaan tilastolliseen analyysiin mahdollisista kivikehiin liittyvistä suuntauksista", jatkaa Ridderstad.

Tutkimuksen tekijät korostavat, että alueen tähtitieteellinen tietämys säilyi eri aikoina rakennetuissa kivirakennelmissa. Samanlaisia suuntauksia käytettiin myöhäiseltä neoliittiselta ajalta aina myöhäiseen pronssikauteen asti.

Aiheesta lisää Adelaiden yliopisto (englanniksi)