Satelliittikuvat ovat avainasemassa Japanin pelastustöissä

Avaruusjärjestöt ja satelliittitoimijat ovat tärkeässä roolissa Japanin perjantaisen tsunamin pelastustöissä.

Lukemattomien liikenneväylien ja paikallisten tietoliikenneverkkojen tuhouduttua satelliittikuvista luodut kartat paljastavat mahdolliset kulkureitit. Näin pelastajat pääsevät pahiten kärsineille alueille.

Suuronnettomuuksien avaruusyhteistyöelin sai heti tsunamin jälkeen pyynnön Japanin hallitukselta karttojen laatimiseksi. Yksi nopeimmin siihen vastanneista oli Saksan avaruusjärjestö DLR, jonka TerraSAR-X ja RapidEye -satelliitit ryhtyivät työhön.

"Satelliittidatan etuna on sen laaja kattavuus onnettomuusalueella", kertoo Stefan Voigt DLR:stä. "Pystymme kuvaamaan jopa 50 senttimetrin erotuskyvyllä. Karttamme näyttävät, että tsunami ulottui 4-5 kilometriä sisämaahan."

Esimerkiksi Sendain lentokentän alue näyttää Saksan RapidEye-satelliitin kuvassa varsin lohduttomalta. DLR päivittää karttoja jatkuvasti sivustolleen. Myös Nasa ja Jaxa ovat perustaneet omat sivustonsa tuhoalueen satelliittikuville.

Yksityiskohtaisempaa vertailua tsunamin tuhoista pääsee näkemään New York Timesin sivuilla kaupallisen GeoEye -satelliittiyhtiön kuvissa.

Aiheesta lisää Saksan avaruusjärjestö (englanniksi)