Satelliittidatan mallinnus näyttää aerosolit maailmankartalla

Nasan satelliitit näkevät ilmakehässä leijailevat erilaiset aerosolit. Terra, Aqua, Aura ja Suomi NPP -satelliittien havainnoista mallinnettu kartta esittää aerosolien esiintymisen maailmanlaajuisesti.

Kartta näyttää aerosolitilanteen 23. elokuuta.

Tarkemmasta kuvauksesta selviävät visualisoinnissa käytetyt värikoodit. Merisuola näytetään sinisellä värillä, hiiliaerosolit punertavilla sävyillä ja tavallinen pöly purppuralla.

Vaaleammat värisävyt kertovat suuremmasta aerosolitiheydestä.

Ilmakehään noussutta merisuolaa erottuu etenkin merien yllä siellä missä on myrskyjä. Etelä-Korean ja Japanin eteläpuolella erottuu kaksi myrskyä, nimeltään Soulik ja Cimaron. Havaijin lähellä puolestaan riehuu hurrikaani Lane.

Metsäpalot puolestaan riehuvat voimakkaimpina Kanadan länsiosissa ja Yhdysvaltojen luoteisosassa. Ilmanlaatu on viime viikkoina ollut näillä alueilla paikoitellen erittäin huono. 

Afrikan eteläosassa erottuva savu on puolestaan peräisin pääosin maataloudessa sytytetyistä pienistä paloista. 

Useiden eri aavikoiden alueilta on noussut runsaasti pölyä ilmaan. Voimakkainta se on Taklimakanin hiekka-aavikon suunnalla Tiibetin pohjoispuolella. Myös Saharan yllä on valtavia pölypilviä.

Tutkijat painottavat, että mallinnuksessa esitetyt aerosolit eivät esitä suoranaisesti satelliittidataa. Mallinnukseen on lisätty myös mittauksia esimerkiksi lämpötilasta, kosteudesta sekä tuulista. Niiden avulla saadaan tarkempi tieto kuin pelkät aerosolimittaukset antaisivat.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)