Merenpintaa on tarkkailtu maailmanlaajuisesti avaruudesta 25 vuoden ajan

Topex-Poseidon-satelliitti ja sitä seuranneet Jason-satelliitit ovat valvoneet merenpinnan korkeutta jo neljännesvuosisadan ajan. Globaalit satelliittimittaukset ovat antaneet arvokasta tietoa esimerkiksi merenpinnan noususta, El Niño -ilmiöstä sekä merivirroista.

Elokuussa 1992 laukaistu Topex-Poseidon rakennettiin Nasan ja Ranskan avaruusjärjestö CNESin yhteistyönä. Se oli ensimmäinen satelliitti, joka pystyi valvomaan valtamerten virtauksia kattavasti. Globaali kartta saatiin koostettua noin kymmenen vuorokauden välein.

Virtaukset ja pyörteet tuottavat mereen jopa kahden metrin korkuisia korkeusvaihteluita. Ne ovat kuin laajoja harjanteita ja laaksoja merenpinnassa.

Topex-Poseidon pidettiin toiminnassa 1992–2005. Sen seuraaja Jason-1 teki mittauksia 2001–2013. Vuonna 2008 laukaistu Jason-2 ja vuonna 2016 laukaistu Jason-3 ovat vieläkin toiminnassa.

Mittauksista koostettu merenpinnan keskitason käyrä näyttää noin seitsemän senttimetrin nousua vuodesta 1993 vuoteen 2017.

Elokuun alussa Nasa kertoi myös uuden visualisointityökalun kehityksestä. Supertietokone laskee satelliittimittausten perusteella virtauksia 22 miljardin laskentapisteen järjestelmässä, joka ulottuu meren uumeniin 90 syvyystasossa. Virtausten luomat pyörteet ovat suorastaan hypnoottista katsottavaa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)