Maan ja protoplanetta Theian muinainen törmäys varmistui

Uudet mittaukset hapen isotoopeista todistavat Kuun syntyneen, kun maapalloon törmäsi Marsin kokoinen, epävirallisesti Theiaksi nimetty kappale noin 4,5 miljardia vuotta sitten. Tulos julkaistiin Science-lehdessä tällä viikolla.

Kuun syntyteorian mukaan kiertolaisemme koostuu suurelta osin muinaisen törmääjän materiasta, johon on sekottunut varhaisen maapallon ainetta. Näin ollen Kuun ja Maan koostumuksen pitäisi poiketa toisistaan. Esimerkiksi hapen isotooppisuhteet näyttävät kuitenkin olevan samanlaiset molemmilla taivaankappaleilla. Tämä on ollut yksi merkittävimmistä teoriaa vastaan olleista havainnoista.

Nyt saksalaiset tutkijat ovat käyttäneet kehittyneempää tekniikkaa ja paremmin säilyneitä näytteitä Kuusta mitatakseen hapen isotooppisuhteet uudestaan.

"Erot ovat pieniä ja vaikeasti havaittavia, mutta ne ovat olemassa. Tämä tarkoittaa kahta asiaa. Ensinnäkin voimme olla kohtuullisen varmoja, että suuri törmäys tapahtui. Toiseksi se antaa meille vihjeitä Theian geokemiasta. Theia näyttää muistuttaneen niin sanottuja E-tyypin kondriitteja", kertoo tutkimusta johtanut Daniel Herwartz Kölnin yliopistosta.

E-tyypin kondriitit ovat Marsin läheltä tulleita kivimeteoriitteja. Niiden muodostuessa ei ollut paljon happea läsnä, joten niissä on maapallolle epätavallisia mineraaleja.

"Jos tämä on totta, voimme nyt ennustaa Kuun koostumuksen, sillä nykyinen Kuu on sekoitus Theiaa ja varhaista maapalloa", Herwartz uskoo. "Seuraava tavoitteemme on selvittää, kuinka paljon Theian ainetta on Kuussa."

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)