Maa ja Theia törmäsivät nokkakolarissa 4,5 miljardia vuotta sitten

Kuun synnyttänyt törmäys sekoitti nuoren Maan ja siihen osuneen Theia-protoplaneetan aineet luultua paremmin. Tuloksen perusteella yhdysvaltalaistutkijat päättelevät, että törmäyksen täytyi olla lähes suora nokkakolari kappaleiden kesken.

Tutkimus aiheesta ilmestyi Science-julkaisussa viime viikolla.

"Emme näe minkäänlaista eroa Maan ja Kuun happi-isotooppien jakauman välillä. Niitä ei pysty erottamaan toisistaan", kuvailee Edward Young UCLAsta.

Tiedetiimi tutki Apollo 12, 15 ja 17 -lennoilta palautettuja näytteitä sekä Maan vaippakerroksesta peräisin olevia näytteitä. Mielenkiinnon kohteena oli happi-isotooppien massalukujen 16 ja 17 suhteiden muodostama sormenjälki. Tulokset poikkeavat vuonna 2014 ilmestyneestä saksalaistutkimuksesta, jonka mukaan isotooppijakaumissa on selvät erot.

Aiemmin on yleensä ajateltu, että noin 100 miljoonaa vuotta aurinkokunnan muodostumisen jälkeen sattunut Maan ja Theian törmäys ei ollut suora, vaan se olisi tapahtunut noin 45 asteen kulmassa. Simulaatioiden mukaan Kuu olisi siinä tapauksessa muodostunut lähinnä Theian aineesta.

Todennäköisesti tarvitaan vielä useita analyysitutkimuksia ennen kuin isotooppijakaumista päästään yksimielisyyteen.

Viime vuosina isotooppijakaumien määrittäminen on kehittynyt, mikä on poikinut paljon tieteellisiä tutkimuksia aurinkokunnan aineiden alkuperistä. Esimerkiksi Maan ilmakehän synnystä on saatu mullistavaa tietoa.

Aiheesta lisää UCLA (englanniksi)