Maa ja Kuu kuvattiin Marsin kiertoradalta

Oheinen näkymä maapallosta ja Kuusta on otettu naapuriplaneettamme Marsin kiertoradalta. Kuva saatiin Nasan MRO-luotaimessa olevalla HiRISE-kameralla.

Kuva on yhdistelmä, sillä maapallo ja Kuu valokuvattiin erikseen, jonka jälkeen ne yhdistettiin samaan näkymään kuvankäsittelyllä. Molempien kappaleiden suhteelliset koot ja sijainnit ovat kuvassa kuitenkin täysin oikein.

Sen sijaan kohteiden kirkkaudet ja värit eivät täysin vastaa todellisuutta. Kuu on oikeasti paljon himmeämpi kohde ja se olisi ilman kuvankäsittelyä vain vaivoin näkyvissä tässä kuvassa.

Värit puolestaan selittyvät HiRISE-kameran kyvystä havaita vain kolmea tiettyä aallonpituutta: infrapunaa, punaista ja sinivihreää. Kuvaa varten nämä aallonpituudet on muutettu (samassa järjestyksessä) punaiseksi, vihreäksi ja siniseksi. Tästä syystä esimerkiksi kasvillisuus näkyy kuvassa punaisena.

Kuvassa maapallon keskellä oleva punertava alue on Australia, lähellä ylälaitaa näkyy kasvillisuuden punertama Kaakkois-Aasia ja alhaalla valkoinen kirkas alue on Etelämanner. Muut valkoiset alueet ovat pilviä. Kuva otettiin 205 miljoonan kilometrin päästä kotiplaneetastamme.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)