5-metrinen asteroidi hajosi ilmakehässä Karibianmeren yllä - räjähdys 6 kilotonnia TNT:tä

NOAA-16-sääsatelliitti havaitsi kesäkuun 23. päivänä salamakartoittimellaan energiapurkauksen, jolla ei ollut mitään tekemistä salamoiden ja sään kanssa. Selitykseksi paljastui asteroidin törmäys ilmakehään.

Kesäkuun 23. päivänä kello 0.25 Suomen aikaa tapahtunut osuma on nyt lisätty Nasan tulipallotietokantaan

Suurin osa tulipallon energiasta vapautui 25 kilometrin korkeudessa ja sen arvioidaan vastanneen 6 kilotonnia TNT-räjähdettä. Tämän kokoisia törmäyksiä maapalloon tapahtuu keskimäärin vain kerran vuodessa.   

Osumakohta Karibianmerellä oli Puerto Ricon ja Venezuelan rannikon puolivälin paikkeilla. Päiväsaikaan näkyneestä suuresta tulipallosta ei toistaiseksi ole tiedossa silminnäkijähavaintoja.  

Asteroidista oli saatu ensimmäinen havainto ATLAS-etsintäteleskoopilla samana päivänä. Tämä tapahtui 12 tuntia aiemmin avaruuden kivijärkäleen ollessa vielä noin 500 000 kilometrin etäisyydellä. Sen rataa ei kuitenkaan oltu vielä ehditty määrittää tarkasti.

Jälkeenpäin samainen, kooditunnuksen 2019 MO saanut kappale löytyi myös Pan-STARRS 2 -etsintäteleskoopin kuvasta ja sen rata pystyttiin varmistamaan.

"Tämän kokoiset asteroidit ovat paljon pienempiä kuin seurantatehtäväämme kuuluu", kertoo Davide Farnocchia Maan lähikappaleiden tutkintakeskuksesta. "Ne eivät pysty selviämään ilmakehän läpi aiheuttamaan tuhoja maanpinnalle."

"Tapahtuma todistaa, miten suorituskykyisiä etsintäohjelmamme ovat", Farnocchia lisää.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)