Uusi tutkimus: pimeä aine saattaa esiintyä pitkinä säikeinä

Tänään ilmestynyt tutkimus ehdottaa pimeän aineen esiintyvän pitkinä kuituina. Hypoteesin mukaan pimeä aine on "kylmää" eli sen atomit eivät juuri liiku. Se esiintyisi pienijakoisina virtoina galakseissa ja virrat tiivistyisivät tiheiden kappaleiden eli planeettojen ja tähtien ympäristöissä.

"Virta voi olla paljon suurempi kuin aurinkokunta ja useat virrat voivat leikata toisensa galaktisessa naapurustossamme", kuvailee Gary Prézeau JPL:stä. "Kun painovoima vuorovaikuttaa kylmän pimeän aineen kanssa galaksin muodostuessa, virran hiukkaset jatkavat liikkumistaan samalla nopeudella."

Prézeaun mukaan planeettojen painovoima tiivistää niiden läheisyydessä olevia pimeän aineen virtoja ja virrat muodostavat ultratiheitä kuitumaisia rakenteita. Keskittymissä hiukkasten tiheys olisi miljardeja kertoja suurempi kuin avaruudessa keskimäärin.

Virrat kulkevat planeettojen läpi, koska ne vuorovaikuttavat niin vähän tavallisen aineen kanssa. Mikäli virrat pystyttäisiin näkemään, muistuttaisivat ne planeetoista lähteviä karvoja.

Pimeää ainetta on etsitty 30 vuoden ajan aktiivisesti ja epäsuorat todisteet sen olemassaolosta vaikuttavat pitäviltä. Sen olemuksesta ei kuitenkaan ole vielä täyttä varmuutta ja uusia hypoteeseja esitetään jatkuvasti. Todennäköisimpänä pidetään sen esiintymistä heikosti muun maailmankaikkeuden kanssa vuorovaikuttavina alkeishiukkasina.

Nykyään arvioidaan, että maailmankaikkeudesta karkeasti noin 5 prosenttia on näkyvää ainetta, 27 prosenttia pimeää ainetta ja loput pimeää energiaa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)