Pulsareiden löytäjälle myönnettiin 3 miljoonan dollarin Breakthrough-palkinto

Breakthrough Prize -palkinto annettiin astrofyysikko Jocelyn Bell Burnellille hänen ansioistaan pulsareiden löytäjänä ja tieteen keulakuvana. Rahat hän aikoo käyttää opiskelijoiden tekemän tutkimuksen tukemiseen.   

”Professori Bell Burnell ansaitsee kokonaisvaltaisesti tämän tunnustuksen”, palkinnon perustaja Juri Milner sanoo. ”Hänen uteliaisuutensa, tunnolliset havainnot ja vahvat analyysit ovat paljastaneet eräitä kaikkein mielenkiintoisimmista ja arvoituksellisimmista kohteista universumissa.”

Palkinto tunnustaa brittiläisen Bell Burnellin ansiot pulsareiden löytäjänä sekä myös opettajana ja keulakuvana tieteessä viimeisten 50 vuoden ajalta.

Bell Burnell löysi pulsarit radioteleskoopin havainnoista vuonna 1967 ollessaan Cambridgen yliopiston opiskelija. Aluksi ei ollut selvää, mistä oli kyse. Hän kollegoineen kutsui ensimmäistä kohdetta nimellä Pieni Vihreä Mies-1. Kun niitä löytyi lisää, kävi selväksi, että kohteet ovat luonnollisia.

Sittemmin tutkijat ymmärsivät, että kyse oli nopeasti pyörivistä neutronitähdistä, joista lähtevä valokeila pyyhkii avaruutta majakan lailla. Syntyi nimi pulsari.

Rahat Bell Burnell pistää tutkimukseen. ”Suunnitelmana on käyttää rahoja opiskelijoiden tutkimuksen rahoittamiseen”, hän sanoo. Kohteena tulevat olemaan erityisesti fysiikan opiskelijat.

Bell Burnell katsoo ulkopuolisuutensa olleen yksi syy onnistumiseensa urallaan. "Olin yksi hyvin harvoista naisista, enkä ollut kaakkoisesta Englannista, joka oli varakkaampaa aluetta”, hän sanoo.

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)