Pimeän aineen verkkoa kartoitettiin universumin ensivalon avulla

Kuva maailmankaikkeutta halkovista valtavista pimeän aineen säikeistä on selkeytynyt uudessa tutkimuksessa. Näkymättömiä säikeitä kartoitettiin kosmisen taustasäteilyn avulla.        

Kosmisen verkon säikeet ovat valtavia putkimaisia rakenteita, jotka toimivat väylinä aineen liikkumisessa galaksiryhmien kaltaisten tiheiden keskusten välillä. Mittaa pimeästä aineesta rakentuneilla säikeillä on satoja miljoonia valovuosia. 

Tavallisesti säikeitä on tutkittu galaksien avulla. Tällä kertaa kansainvälinen ryhmä tutkijoita käytti tehtävään universumin ensimmäistä valoa eli kosmista taustasäteilyä.   

Kun taustasäteilyn valo kulkee säikeiden läpi, se vääristyy tavalla, joka tunnetaan heikkona linssi-ilmiönä. Astronomit onnistuivat löytämään säikeiden jäljet taustasäteilystä kuvantunnistusohjelman avulla. Näin he saivat tarkennettua jo olemassa olevaa kuvaa kosmisesta verkosta universumin eri aikakausina.

Tutkijoiden mukaan nyt tehty työ auttaa lisäselvityksissä, joissa halutaan tietää, minkä tyyppisiä kaasuja säikeissä on ja kuinka hiukkaset liikkuvat niissä.

Tarkempi kuva säikeistä saattaa auttaa myös ymmärtämään suuria kysymyksiä, jotka liittyvät pimeän aineen sekä pimeän energian olemukseen.

Aiheesta lisää Berkeley Lab (englanniksi)