Painovoima-aallot saattaisivat paljastaa avaruuden madonreiät

Jos madonreikiä on olemassa maailmankaikkeudessa, niiden törmäys tuottaisi tutkijoiden mukaan samankaltaisen jäljen kuin mustien aukkojen törmäys. Madonreikien tapauksessa signaali olisi kuitenkin pitkäkestoisempi. 

LIGO- ja Virgo-painovoimaobservatoriot ovat havainneet kuusi tapahtumaa, joiden uskotaan olevan seurausta mustien aukkojen törmäyksistä. Mutta miltä näyttäisi signaali, jossa mustien aukkojen sijaan yhdistyykin kaksi avaruuden madonreikää?

Useat tutkimusryhmät ovat pohtineet tätä kysymystä. Madonreiät ovat spekulatiivisia kohteita, joiden kautta olisi teoriassa mahdollista matkustaa toisiin universumeihin.

Nyt Leuvenin yliopiston tutkijat ovat esittäneet mallin, kuinka madonreiät voitaisiin tunnistaa painovoima-aaltohavainnoista.

Mustilla aukoilla on tapahtumahorisontti, jonka takaa mitään ei pääse pakenemaan. Mustien aukkojen painovoima-aaltojälki katkeaakin äkisti, kun aukot ovat yhdistyneet. Madonrei'illä ei ole tapahtumahorisonttia, minkä vuoksi niiden signaali olisi havaittavissa vielä yhdistymisen jälkeenkin.

"Oskillaatiot eivät katoaisi täydellisesti, vaan tietyn ajan jälkeen ne tuottaisivat sarjan kaikuja, jotka olisivat samankaltaisia kuin mitä tapahtuu äänelle kaivossa", sanoo Pablo A. Cano Leuvenin yliopistosta. 

Toistaiseksi LIGOn aineistosta tehdyt analyysit eivät ole kyenneet erottamaan merkkejä madonrei'istä. "Aika näyttää, josko näitä kaikuja on olemassa. Mikäli vastaus olisi kyllä, se olisi yksi fysiikan historian suurimmista löydöistä", sanoo Pablo Bueno Leuvenista.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)