Mustaa aukkoa kiertävän tähden avulla testataan suhteellisuusteoriaa

Tutkijat valmistautuvat panemaan Einsteinin suhteellisuusteorian raskaan sarjan testiin. He haluavat nähdä, pitääkö teoria paikkansa myös supermassiivisen mustan aukon painovoimakentässä.

Vaikka suhteellisuusteoria on sadan vuoden aikana läpäissyt lukuisia testejä, fyysikot eivät ole täysin tyytyväisiä. Teoriaa ei nimittäin ole koskaan koeteltu voimakkaassa painovoimakentässä.

Nyt ryhmä tähtitietelijöitä työskentelee hankkeen parissa, jonka on tarkoitus paikata tämä puute. He haluavat tietää, kuinka kotigalaksimme Linnunradan keskuksen mustaa aukkoa kiertävä tähti S2 käyttäytyy tehdessään ensi vuonna lähiohituksen aukosta. Supermassiivisella aukolla on massaa neljän miljoonan Auringon edestä.

Suhteellisuusteorian mukaan tähden rata poikkeaa hitusen Newtonin taivaanmekaniikan ennustamasta radasta. Havainnoissa vaaditaan äärimmäistä tarkkuutta.

S2-tähden kiertoaika aukon ympäri on 16 vuotta. Tutkijaryhmä on havainnut tähteä viimeisten kahden vuosikymmen ajan. Heidän väliraporttinsa mukaan rata-arvot ovat jo nyt "äärimmäisen lähellä ennustettuja arvoja".

Toisaalta tutkimuksen virhemarginaalit ovat vielä suuria. Siksi kaikki eivät ole vakuuttuneita.

Ratkaisevaa tietoa toivotaan saatavan, kun S2 tekee ensi kesänä lähiohituksensa. Tähtitieteilijöillä on silloin käytössään uusi instrumentti, jossa on yhdistetty kaksi 8,2-metristä VLT-teleskooppia yhdeksi 120 metrin läpimittaiseksi virtuaaliseksi teleskoopiksi. Tutkimukseen osallistuvan Kölnin yliopiston Andreas Eckartin mukaan näin saavutetaan "paljon suurempi tarkkuus", mikä saattaa riittää varmistamaan Einsteinin teoria oikeaksi.

Aiheesta lisää Science (englanniksi)