Inflaatio ja painovoima-aallot yhä havaitsematta

Syyskuussa yhdysvaltalainen tutkimusryhmä väitti havainneensa painovoima-aaltoja, jotka ovat peräisin maailmankaikkeuden alkuhetkinä tapahtuneesta inflaatiosta.

Havainnon julistettiin olevan yksi kosmologian tärkeimmistä löydöistä koskaan ja Nobel-palkinnon arvoinen. Toisin kuitenkin kävi.

Heti alusta alkaen moni kosmologi suhtautui löytöön tietyllä varauksella. Mahdollisia virhelähteitä ei oltu vielä julkistushetkellä analysoitu riittävän hyvin pois.

Tulokset perustuivat Etelämantereella sijaitsevalla BICEP2-teleskoopin havaintoihin kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn polarisaatiosta.

Esimerkiksi Linnunradan pöly säteilee myös mikroaaltoja, ja siksi sen arveltiin voivan vaikuttaa tuloksiin.

Nyt Planck-satelliittin mittauksista on varmistunut, että BICEP2-teleskoopin tekemät havainnot inflaatiosta ja painovoima-aalloista selittyvät kokonaan Linnunradan pölyllä.

"BICEP2:n valttina oli se, että se keskittyi sellaiseen kaistaan taivasta, jonka pölystä odotettiin tulevan erityisen vähän polarisoitunutta säteilyä. Koeryhmällä ei kuitenkaan ollut luotettavia karttoja siitä, paljonko polarisoitunutta säteilyä Linnunradan eri puolilta tulee", toteaa Helsingin yliopiston tutkija Syksy Räsänen Ursan blogissaan.

"Planckin tulokset osoittavat nyt, että mikään osa taivasta ei ole niin puhdas, että pölyn voisi jättää huomiotta", Räsänen sanoo.

BICEP2:n havainnot eivät siis ole todistaneet painovoima-aaltojen olemassaoloa kuin myöskään kosmista inflaatiota. Tulos ei silti ole myöskään inflaatioteoriaa vastaan.

Syksy Räsäsen Ursan blogi