Higgsin hiukkaset hajoavat kvarkeiksi

Teorioiden mukaan Higgsin bosonin pitäisi hajota b-kvarkeiksi. Nyt tutkijat ovat vihdoin havainneet, että näin tosiaan tapahtuu.

Higgsin kenttä antaa massan kaikille muille hiukkasille, joten se on olennainen osa nykyfysiikkaa ja käsitystä siitä, miten maailmankaikkeus toimii. Vaikka Higgsin hiukkasen olemassaolo havaittiin jo vuonna 2012, sen kaikkia ominaisuuksia ei ole pystytty vielä varmistamaan.

Bosoni hajoaa muiksi hiukkasiksi lähes välittömästi, kun se on syntynyt. Teorioiden mukaan hajoamisessa syntyy yleensä b-kvarkkeja. Tätä ei ole kuitenkaan kyetty todistamaan, sillä samaan aikaan tapahtuu paljon muita samankaltaisia prosesseja, jotka vaikeuttavat tulosten analysointia.

Nyt viimein tutkijat ovat ilmoittaneet, että 99,982 prosentin varmuudella he ovat havainneet Higgsin bosonin hajoamisen b-kvarkeiksi.

"Higgsin hiukkasen hajoaminen teorian ennusteen mukaisesti kvarkeiksi tarjoaa uuden olennaisen palan tämän hiukkasen palapeliin", toteaa Christian Weiser Freiburgin yliopistosta.

Higgsin bosonin hajoamisen ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeää, sillä se selittää hiukkasen lyhyen eliniän. Jos tulokset olisivat poikenneet mallien antamasta ennusteesta, se olisi tarkoittanut, että jokin kohta nykyfysiikassa olisi ollut selvästi väärin.

Aiheesta lisää Space Daily (englanniksi)