Hautautuneissa mineraalikiteissä saattaa näkyä pimeän aineen hiukkasten aiheuttamia arpia

Törmäykset pimeän aineen WIMP-hiukkasten kanssa olisivat saattaneet jättää mikroskooppisia jälkiä syvältä maan alta löytyviin suola- ja karbonaattikiteisiin.

Pimeä aine käsittää suuriman osan universumin massasta. Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, mitä tämä aine on. Vallitsevan selityksen mukaan kyse on hiukkasista, jotka vuorovaikuttavat normaalin aineen kanssa lähinnä painovoiman kautta.

Useat kokeet ovat yrittäneet löytää näitä WIMP-hiukkasia laitteistoilla, jotka kosmisilta säteiltä suojautumiseksi on sijoitettu maan alle. Varmaa signaalia ei ole kuitenkaan vielä havaittu.

Nature-lehti kertoo nyt, että WIMPit voisivat löytyä katsomalla maan alla olevia suola- ja litiumkarbonaattikiteitä.

Michiganin yliopiston Katherine Freese kollegoineen ehdottaa, että pimeän aineen hiukkasten törmäys kiteiden atomien ytimiin aiheuttaisi ytimen rekyylin, josta jäisi 1–1 000 nanometrin mittainen jälki mineraaliin. Näitä arpia olisi mahdollista etsiä useilla menetelmillä, kuten elektroni- ja atomivoimamikroskoopilla.

Ongelmaksi kuitenkin voi osoittautua mineraalien epäpuhtaus.

Uraani ja torium ovat kaikkialla läsnä maaperässä, ja Chicagon yliopiston Juan Collarin tutkimuksen mukaan niiden radioaktiivisuus aiheuttaisi WIMPien kanssa identtisen jäljen.

Freesen mukaan ei kuitenkaan ole itsestään selvää, sisältävätkö hänen tiimin ehdottamat kaksi mineraalia näitä epäpuhtauksia. Ja hän myös lisää, että radioaktiivisuuden aiheuttamat jäljet saattaisivat olla erotettavissa suola- ja litiumkarbonaattikiteiden jäljistä.

Aiheesta lisää Nature (englanniksi)