Avaruuden kolme mahdollista muotoa: suljettu, satulamainen sekä tasainen. Kuva Public Domain

Avaruus saattaa muistuttaa muodoltaan satulaa

Hiljattain Physical Review Letters -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan avaruus saattaa muistuttaa muodoltaan hieman satulaa.

Maailmankaikkeudella on kolme erilaista mahdollista muotoa. Yleisesti hyväksytyn käsityksen mukaan universumimme on tasainen ja ääretön (kuvassa alin vaihtoehto). Toisen mallin mukaan maailmankaikkeus olisi suljettu ja äärellinen (kuvassa ylin vaihtoehto). Kolmas vaihtoehto on, että kosmos on ääretön muttei tasainen (keskimmäinen kuvista).

Jos universumimme on muodoltaan jotain muuta kuin täysin tasainen, tämä muoto pitäisi näkyä kosmisen taustasäteilyn epätasaisuutena.

Planck-satelliitin tuoreimmat havainnot ovat paljastaneet taustasäteilystä pieniä epätasaisuuksia. Tutkijoiden mukaan on yhden prosentin mahdollisuus, että taustasäteilyn epätasaisuudet olisivat syntyneet pelkän sattuman myötä. Tulos ei siis vielä ole riittävän hyvä, jotta tutkijat voisivat olla varmoja epätasaisuuden syystä.

Siinäkin tapauksessa, että taustasäteilyn epätasaisuus ei johdu sattumasta, on edelleen mahdollista, että syynä jokin muu mekanismi kuin avaruuden muoto. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan maailmankaikkeuden satulamainen muoto olisi kuitenkin helpoin ja luonnollisin tapa selittää havainnot. Jos päätelmä on oikea, silloin heti alkuräjähdyksen jälkeen tapahtunut avaruuden valoa nopeampi laajeneminen on ollut monimutkaisempi tapahtuma kuin mitä tähän asti on luultu.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto