Yli miljardi tähteä - tänään julkaistu kartoitus antaa esimakua tulevasta

Euroopan avaruusjärjestö on julkaissut ensimmäisen suuren erän Gaia-avaruusteleskooppinsa havaintotuloksia. Merkittävintä niissä ovat 1,14 miljardin tähden kirkkaudet ja sijainnit.

Kartoitus kattaa vajaan prosentin Linnunradan tähdistä. Tähtimäärältään se on lähes 20-kertainen edelliseen vastaavaan koko taivaan kartoitukseen verrattuna.

"Tänään julkaistu kaunis kartta näyttää Gaian mittaaman tähtitiheyden koko taivaalla", kertoo Gaian projektitutkija Timo Prusti. "Se vahvistaa, että ensimmäisen vuoden aikana koottiin huippulaatuista dataa."

Nyt julkaistu aineisto käsittää vasta 14 ensimmäisen kuukauden havainnot. Prusti painottaa, että kaikki tämä data on vasta alustavaa.

Kartassa näkyvä tähtien epätasainen jakauma johtuu siitä, että osaa taivaasta on kartoitettu enemmän kuin muuta. Kun mittauksia kertyy enemmän, alkaa tähtitausta näyttää tasaisemmalta. Kuvassa erottuvat tihentyminä alaoikealla Linnunradan seuralaisgalaksit Suuri ja Pieni Magallanin pilvi.

Julkistukseen sisältyvät etäisyydet ja liikenopeudet kahdelle miljoonalle tähdelle. Seuraavien vuosien kuluessa saadaan määritettyä tähtien etäisyyksiä ja liikkeitä vielä paljon nykyistä kattavammin.

Gaia laukaistiin avaruuteen heinäkuussa 2014. Teleskooppi on sijoitettu noin 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle maapallosta. Gaian on määrä pysyä toiminnassa vähintään viiden vuoden ajan.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)