Uusi tutkatekniikka auttoi löytämään hylätyn satelliitin Kuun kiertoradalta

Nasan JPL-laboratorion tutkijat venyttäneet avaruustutkateknologian mahdollisuuksia ja löytäneet vanhan Kuuta kiertävän intialaisen luotaimen. Menetelmälle saattaa olla käyttöä tulevia kuulentoja ajatellen.

Chandrayaan-1-luotain tutki Kuuta lähes vuoden verran. Alukseen saatiin viimeisen kerran yhteys elokuussa 2009.

Haasteena aluksen etsimisessä olivat Kuun painovoimapoikkeamat, jotka voivat muuttaa satellittien ratoja dramaattisesti aikojen kuluessa. Lisäksi luotain on pienikokoinen, vain noin 1,5-metrinen.

Tutkijat kuitenkin tiesivät, että satellitti on Kuun napojen kautta kulkevalla radalla ja suuntasivat 2. kesäkuuta 2016 tutkan 160 kilometriä Kuun pohjoisnavan yläpuolelle.

Neljän tunnin havaintojakson aikana he vastaanottivat kaksi signaalia, jotka sopivat luotaimen ennustettuun 128 minuutin ratakierrokseen.

"Kävi ilmi, että meidän täytyi siirtää Chandrayaan-1:n sijaintia noin 180 astetta eli noin puoli kierrosta vanhoista rata-arvioista vuodelta 2009", sanoo Ryan Park JPL:stä. "Muutoin Chandrayaan-1:n radalla oli yhä sama muoto ja linjaus kuin mitä odotimme."

Etsinnässä käytetyn tutkan lähettimenä toimi Nasan Goldstone Deep Space Communications Complexin 70-metrinen antenni. Sen Kuuta kohti lähettämien mikroaaltojen heijastukset puolestaan vastaanotti 100-metrinen Green Bankin teleskooppi.

Käytetystä tekniikasta voi tulevaisuudessa olla hyötyä kuulentojen törmäysriskien kartoittamisessa. Se voi toimia myös turvamekanismina, jos alukset kohtaavat kommunikointi- ja navigointiongelmia.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)