Uusi pinnoitusmenetelmä tekee teleskoopeista parempia

Teleskooppien peilien heijastavuutta saadaan nostettua uudella menetelmällä. Perinteisen alumiinin sijaan menetelmässä käytetään hopeaa, joka heijastaa paremmin.

"Hopea on kaikista heijastavin materiaali, mutta sen kanssa työskentely on vaativaa", kertoo Andrew Phillips Kalifornian yliopistosta. "Sen pinnalle tarvitaan suojakerroksia. Ne varmistavat, ettei hopeaan pääse mitään, mikä vaikuttaisi sen optisiin ominaisuuksiin."

Kehitystyössä hyödynnettiin atomikerroskasvatusta (ALD) perinteisempien, höyrystettyä metallia käyttävien pinnoitusmenetelmien sijaan. ALD sopii paitsi heijastavan aineen kerroksen, myös sen päälle tulevan ohuen suojaavan pinnoituksen tekemiseen.

Ongelmana on ollut saada käsiteltyä tarpeeksi suuria peilipaloja ALD-menetelmällä. Suurissa mosaiikkipeileissä yksittäisen peilisegmentin koko on 1–2 metriä. Kokeissa onnistuttiin kehittämään 0,9 metrin kokoisille peileille soveltuva pinnoituskammio.

Perinteinen alumiinipintainen peili heijastaa tyypillisesti noin 89 prosenttia siihen tulevasta valosta. Hopeaa käyttämällä päästään jopa 95 prosenttiin.

Käytännössä teleskooppien peilit keräävät tyypillisesti paljon pölyä ja likaa pinnoilleen puhdistuskertojen välillä. Heijastavuuden laskeminen tämän vuoksi on usein suurempaa kuin ero pinnoitusmateriaalien välillä.

Aiheesta lisää UCSC (englanniksi)