Uudistettu NEAR-laite aloitti elinkelpoisten eksoplaneettojen etsinnän naapuristamme

Planeettojen etsimiseen tarkoitettu NEAR-instrumentti on päivityksen jälkeen asennettu VLT-kaukoputkeen Chilessä. Kyseinen laite on suunniteltu eksoplaneettojen metsästämiseen meitä lähinnä olevan Alfa Kentauri -tähtijärjestelmän ympäriltä.

Breakthrough Watch -ohjelma ja Euroopan Eteläinen Observatorio ESO ovat saaneet tehtyä ensimmäiset havainnot uudelleen rakennetulla NEAR-instrumentilla Chilessä. Laitteella pystytään havaitsemaan planeettoja, jotka ovat kooltaan vähintään kaksi kertaa maapalloa suurempia.

“NEAR on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa projekti, joka voi suoraan havaita elämälle suotuisan eksoplaneetan. Se on tärkeä merkkipaalu", kommentoi Breakthrough Watchin päätutkija Olivier Guyon.

Erityisen kiinnostavaa on instrumentin suuri herkkyys mahdollisista planeetoista tulevalle lämpösäteilylle. Sen ansiosta voidaan selvittää, onko kohteen lämpötila sopiva nestemäiselle vedelle.

Tutkittava kohde Alfa Kentauri on aurinkokuntaamme lähinnä oleva tähtijärjestelmä. Se sijaitsee 4,37 valovuoden etäisyydellä maapallosta.

"Pidetään peukkuja – toivomme suuren elämälle sopivan planeetan kiertävän Alfa Kentaurin A tai B tähtiä”, Guyon kertoo.

“Ihmiset ovat luonnostaan tutkimusmatkailijoita”, uskoo puolestaan Breakthrough Initiativesin perustaja Juri Milner. “On aika selvittää mitä laakson toisella puolella on. Tämä teleskooppi tekee sen mahdolliseksi”.

Aiheesta lisää ESO