Tältä Linnunrata näyttäisi, jos näkisimme radioaaltoja

Uusi galaksikartoitus esittelee sivutuotteenaan, miltä taivas näyttäisi jos näkisimme radioaallonpituuksilla. GLEAM-kartoitus eli "GaLactic and Extragalactic All-sky MWA" tehtiin Australian MWA-radioteleskoopilla ja se tuotti luettelon 300 000 galaksista.

Oheinen kuva esittää Linnunradan keskusaluetta 70-230 megahertzin taajuuksilla siten, että punainen väri vastaa matalimpia taajuuksia, vihreä keskitason taajuuksia ja sininen korkeimpia taajuuksia.

"Ihmissilmä kykenee näkemään kolme pääväriä - punaisen, vihreän ja sinisen", selittää tutkimusta johtanut Natasha Hurley-Walker. "GLEAMissa päästiin paljon parempaan eli taivaan kartoitukseen 20 päävärillä."

"Tämä on paljon enemmän kuin mitä ihmiset pystyvät kerrallaan näkemään ja jopa enemmän kuin eläinkunnan parhaan värinäön omaavilla mantisravuilla, jotka näkevät 12 eri pääväriä", Hurley-Walker vertaa.

Näkymää selitetään myös ICRAR-tutkimuskeskuksen julkaisemalla videolla.

MWA-radioteleskoopin johtaja Randall Wayth pitää GLEAMia yhtenä laajimmista taivaan kartoituksista radioaallonpituuksilla. Osaltaan se on esiaskeleena rakennettavan SKA-radioteleskoopin kehittämisessä.

SKA eli Square Kilometre Array tulee olemaan pinta-alaltaan ylivoimaisesti laajin ihmiskunnan havaintoinstrumentti.

Nimensä mukaisesti sen on määrä kattaa neliökilometrin alue antenneilla, joka sijoitetaan osittain Australiaan ja osittain Etelä-Afrikkaan.

Teleskoopin ensihavainnot on määrä saada 2020 ja ensimmäisen osion valmistua 2023. Toisen osion valmistuminen on tähtäimessä 2030.

Aiheesta RAS (englanniksi)