Mielenosoittajat viivyttävät Havaijin jättiteleskoopin rakentamista

Mauna Kea -vuorelle suunnitellun 30-metrisen teleskoopin rakentamisen oli määrä startata 15. heinäkuuta. Mielenosoitusten vuoksi töiden aloittaminen ei kuitenkaan ole ollut mahdollista.

Sadat aktivistit tukkivat tietä Havaijin korkeimmalle vuorelle Mauna Kealle jo neljättä viikkoa estääkseen TMT-teleskoopin (Thirty Meter Telescope) rakentamisen. Aktivistit sanovat haluavansa suojella vuorta, jolla heidän mielestään on jo liikaa observatorioita.

"TMT:tä ei tulla koskaan rakentamaan", sanoi protesteja johtava Kealoha Pisciotta lehdistötilaisuudessa heinäkuussa.

Pääasiassa alkuperäisasukkaista koostuva mielenosoittajajoukko ei edusta koko Havaijin alkuperäisasukkaiden kantaa. Yleinen mielipide on myös selvästi rakentamisen puolella: sitä kannatti tuoreessa kyselyssä 64 prosenttia kaikista osavaltion asukkaista.

Tiesulku on johtanut myös Mauna Kealla olevien muiden observatorioiden toiminnan jäädyttämiseen. Vain teknikot ovat päässeet huoltokäynneille.

Neuvottelut jo vuodesta 2015 alkaneen pattitilanteen ratkaisemiseksi jatkuvat. "Meidän on pikimmiten päästävä aloittamaan", sanoo Gordon Squires TMT:stä.

Vaihtoehtoisena paikkana teleskoopille on pohdittu Kanarian La Palma -saarta.

Kaukoputki olisi La Palmalla kuitenkin vain 2 250 metrin korkeudella merenpinnasta Havaijin 4 050 metriä vastaan, mikä heikentäisi havaintojen laatua. Yhdysvallat saattaa olla myös vähemmän halukas rahoittamaan toisen valtion maaperälle nousevaa teleskooppia.

Aiheesta lisää Nature (englanniksi)