Kiina tähtää gravitaatioaaltojen havaitsemiseksi avaruudessa kahden projektin voimin

Gravitaatioaaltojen ensihavainto on saanut valokeilaan kiinalaisten suunnitelmat aaltojen havaitsemisesta avaruudessa.

Kiinalla on tällä hetkellä peräti kaksi ehdotusta painovoima-aaltojen todentamiseksi. Kunnianhimoisempi, nimeltään Taiji, sisältää kolme satelliittia jotka lentävät 3 miljoonan kilometrin päässä toisistaan.

Maltillisemmassa Tianquin-ehdotuksessa satelliittitrion jäsenten välimatka on puolestaan noin 150 000 kilometriä.

Taiji - kiinalaisen filosofian termi joka tarkoittaa "ylivertaista äärimmäisyyttä" - kykenisi toteutuessaan havaitsemaan gravitaatioaaltoja lukuisista erilaisista lähteistä universumissa.

Tianquin (metaforia jousi-instrumenttia avaruudessa soittavasta luonnosta) olisi luotainten lyhemmän välimatkan vuoksi rajoittuneempi havaintokyvyssään. Se pystyisi aistimaan lähinnä vain erityisten HM Cancri -tyyppisten valkoisten kääpiöiden aiheuttamat aallot.

Molemmat projektit tähtäävät laukaisuun 2030-luvun alkupuoliskolla. Tällöin myös Euroopan avaruusjärjestön ESAn on tarkoitus lähettää avaruuteen gravitaatiosatelliittikolmikko.

Hankkeet painovoima-aaltojen havaitsemiksi avaruudessa ovat kalliita ja vaativat runsaasti asiantuntijoita. Kiinan tiedeakatemian Kansallisen avaruustiedekeskuksen Wu Jin mukaan Taiji ja Tianquin pitäisikin yhdistää, sillä kahta projektia on mahdotonta pitää yllä.

Molempiin hankkeisiin on kirjattu myös mahdollisuus puhaltaa samaan hiileen ESAn kanssa, jonka hanke on nimetty eLISAksi. Nimen eteen ilmestyi e-kirjan sen jälkeen kun Yhdysvallat vetäytyi projektista. Kiinalaisten mukaantulo voisikin täyttää eLISAn resurssiaukon jonka amerikkalaisten poisjääminen aiheutti.

Aiheesta lisää Nature (Englanniksi).