Kännyköiden transistorit toimivat lähes absoluuttisessa kylmyydessä

Tutkijat ovat testanneet tavallisissa kännyköissä ja tietokoneissa käytettävien transistorien toimintaa äärimmäisessä kylmyydessä. Transistorit näyttivät toimivan yllättävän hyvin 0,1 kelvinin lämpötilassa.

Amine Rhouni IRFU-instituutista kehittää avaruudessa käytettävää seuraavan sukupolven infrapunakameraa. Mittalaitteiden herkkyyden maksimoimiseksi elektroniikan täytyy toimia mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa, vain hieman absoluuttisen nollapisteen yläpuolella.

Kylmyyttä sietävän elektroniikan suunnittelu ja rakentaminen on kuitenkin paitsi hankalaa, myös erittäin hintavaa. Siksi Rhouni halusi testata, miten suoraan kaupan hyllyltä saatavat transistorit toimivat 0,1 kelvinin lämpötilassa. Tämä vastaa -273 celsiusasteen lämpötilaa.

"Huolimatta siitä, että kylmyydellä on tiettyjä vaikutuksia piin käyttäytymiseen, suorituskyvyt ovat erittäin tyydyttäviä", tutkimusartikkelissa todetaan.

Avaruuden lisäksi havainto voi olla olennainen myös lääketieteellisessä kuvauksessa, sillä se saattaa mahdollistaa entistä tarkemman kuvauksen. Lisäksi kvanttitietokoneita kehittävät tutkijat ovat olleet kiinnostuneita tuloksesta.

Rhounin ja hänen ryhmänsä tutkimustyön painopiste on kuitenkin kymmenen vuoden päästä laukaistavaksi suunnitellussa Spica-teleskoopissa, jonka tarkoitus on tutkia maailmankaikkeuden kylmimpiä kolkkia.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)