James Webb -teleskoopin laukaisuajankohtaa lykättiin jälleen

Nasan avaruusteleskooppi lähetetään uuden suunnitelman mukaan avaruuteen vuonna 2020. Laukaisua on siirretty jo useaan otteeseen.

James Webb- teleskooppi on tällä hetkellä testiensä loppusuoralla. Niissä on kuitenkin ilmennyt ongelmia, jotka Nasan mukaan täytyy selvittää ennen laukaisua.

Tämä siirtää ensi vuodelle tähdätyn laukaisuajankohdan toukokuulle kahden vuoden päähän.

"Ottaen huomioon investoinnin, jonka Nasa ja kansainväliset kumppanit ovat tehneet, haluamme käydä systemaattisesti läpi nämä viimeiset testit tarpeellisen lisäajan kanssa, jotta olemme valmiita toukokuun 2020 laukaisuun", sanoo Thomas Zurbuchen Nasasta.

Vuonna 1996 alkaneen projektin piti saada Webb alun perin avaruuteen vuonna 2014, mutta se on sittemmin kohdannut useita viivytyksiä.

Myös teleskoopin budjetti on hivuttautunut ylös alkuperäisestä 1,6 miljardista dollarista. Tällä hetkellä sen budjetti on 8,8 miljardia dollaria ja Nasa kertoo, että viivästys voi tarkoittaa tämä rajan ylitystä. Tällöin projekti menee Yhdysvaltain kongressin uudelleen hyväksyttäväksi.

Infrapunassa havaitseva James Webb on 6,5 metrin peilillään Hubblea lähes kolme kertaa suurempi avaruusteleskooppi. Se kykenee katsomaan kauemmaksi universumimme menneisyyteen ajankohtaan, jolloin ensimmäiset tähdet ja galaksit syntyivät.

Yksi Webbin monista kohteista ovat myös eksoplaneettojen kaasukehät, joista se voi löytää elämän merkkejä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)