Hubble-avaruusteleskooppi pystynee jatkamaan toimintaansa viasta huolimatta

Nasa pyrkii parhaillaan ratkaisemaan Hubble-teleskoopin teknistä ongelmaa. Yksi Hubblen käytössä olleista gyroskoopeista vikaantui viime perjantaina, ja teleskooppi on siitä lähtien ollut vikasietotilassa.

Vuonna 2009 tehdyn huoltolennon jälkeen Hubblella oli asennettuna yhteensä kuusi gyroskooppia. Normaaliin toimintaan tarvitaan kolme, mutta yhdelläkin pystytään pitämään avaruusteleskooppi suunnattuna tiedehavaintoja varten.

Tähän mennessä kaksi gyroista oli jo vikaantunut. Nyt epäkuntoon mennyt gyrokin oli jo antanut merkkejä käyttöikänsä lopun lähestymisestä.

Kun perjantain vikaantumisen jälkeen yritettiin aktivoida viimeinen varalla ollut gyro, huomattiin sen toiminnassa ongelma. Tällä hetkellä odotetaan tutkimuskomitean arviota tilanteesta.

Mikäli gyro todetaan käyttökelvottomaksi, Hubble jatkaa tiedetoimintaansa yhden gyron käyttötilassa. Vaikka tämä rajoittaakin kerrallaan havaittavissa olevaa aluetta taivaalla, arvioi Nasa siitä aiheutuvan melko vähän haittaa tieteelliselle suorituskyvylle.

Hubble laukaistiin kiertoradalle avaruussukkulan kyydissä vuonna 1993. Avaruusteleskooppia on huollettu viidesti avaruussukkulalla, viimeisimmän kerran toukokuussa 2009.

Nasa on toivonut Hubblen pysyvän käyttökelpoisena ainakin James Webb -avaruusteleskoopin käyttöönottoon asti. James Webb -teleskoopin laukaisu on lykkääntynyt useasti. Näillä näkymin laite pääsee avaruuteen keväällä 2021.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)