39-metriseen kaukoputkeen tilattiin ensimmäiset havaintolaitteet

ESOn rakenteilla olevaan E-ELT-teleskooppiin on tilattu ensimmäiset tiedeinstrumentit. Tänään julkistettiin HARMONI-spektrografin tilaus Iso-Britannian johtamalta konsortiolta. Viime viikolla uutisoitiin MICADO-kameran tilauksesta Saksan vetämältä konsortiolta.

"Olemme etuoikeutettuja, kun pääsemme johtamaan E-ELT:n ensimmäisen spektrografin suunnittelua ja rakentamista", kertoo Niranjan Thatte Oxfordin yliopistosta.

Thatten mukaan laitteisto tuo vallankumouksen havaitsevalle tähtitieteelle 2020-luvulla ja sen jälkeen. "Tutkimalla galakseja sekä lähellä että kaukana suurella tarkkuudella toivomme selvittävämme prosesseja, jotka ovat muokanneet maailmankaikkeutta sen historian aikana."

39 metrin mosaiikkipeilillä varustetun E-ELT:n on määrä valmistua ensivaloonsa 2024. Tuolloin siinä on instrumentteina vain MICADO ja HARMONI, mutta pian sen jälkeen valmistuu myös infrapuna-alueen METIS-instrumentti. Myös useita muita instrumentteja harkitaan parhaillaan.

E-ELT:n budjetti on noin miljardi euroa ja se on suurin toteutumassa oleva teleskooppihanke. Observatoriota rakennetaan parhaillaan Chilen Cerro Armazonesin vuorelle kolmen kilometrin korkeuteen. Alue sijaitsee VLT:n vieressä ja on yksi maailman parhaista havaintopaikoista.

Aiheesta lisää UK Science and Technology Facilities Council (englanniksi)