"Zombie-satelliitti" saatiin takaisin hallintaan

Yli puoli vuotta geostationaariradan lähistöllä itsekseen harhaillut tietoliikennesatelliitti on saatu takaisin hallintaan.

Galaxy 15 -niminen tekokuu ehti saada lehdistössä lempinimen "zombie-satelliitti", koska se aiheutti paljon harmia läheisten ratojen tietoliikennesatelliiteille.

Galaxy 15 laukaistiin avaruuteen vuonna 2005. Se toimi aluksi moitteettomasti palvellen ilmailuliikenteen navigointia. Ongelmat alkoivat huhtikuun 5. päivänä, kun satelliiitti ei enää vastannut sille annettuihin komentoihin ja alkoi hitaasti lipua pois ratapaikaltaan.

Tekokuuta operoinut Intelsat epäili vian johtuneen Auringon hiukkaspurkauksista. Erityisen vaikeaksi tilanteen teki se, että Galaxy 15 jatkoi lähetyksiään ja aiheutti näin häiriövaaran läheltä ohittamiensa satelliittien tietoliikenteeseen.

Riskien minimoimiseksi useita geostationaariradan tietoliikennesatelliitteja jouduttiin siirtämään. Tämä tuli kalliiksi, koska operaatiot kuluttivat polttoainetta ja siten lyhensivät satelliittien käyttöikää.

Harhaillut tekokuu tuli tolkkuihinsa vasta 23. joulukuuta, kun sen akusto tyhjeni täysin, mikä aiheutti uudelleenkäynnistyksen. Nyt Intelsat onnistui palauttamaan tietoliikenteen. Mikäli kaikki sujuu hyvin, 200 miljoonan euron arvoisella Galaxy 15:llä voi vielä olla edessään yli 10 vuoden toiminta-aika.

Aiheesta lisää Intelsat (englanniksi)