YK suunnittelee ensimmäistä avaruuslentoaan

Yhdistyneiden Kansakuntien UNOOSA-järjestö ilmoittaa varanneensa ensimmäisen avaruuslentonsa. Satelliitteihin suunniteltuja laitteistoja testataan miehittämättömällä Dream Chaser -sukkulan lennolla näillä näkymin vuonna 2021.

Kyseessä on historiallinen askel, sillä toistaiseksi YK ei ole osallistunut suoranaisesti avaruuslentotoimintaan. Monella toimintasektorilla hyödynnetään toki muiden toimijoiden satelliitteja.

"Yksi UNOOSAn päätarkoituksista on edistää kansainvälistä yhteistyötä ulkoavaruuden rauhanomaisessa käytössä", kertoo UNOOSAn johtaja Simonetta Di Pippo. "Olen ylpeä voidessani sanoa, että yksi tavoista, joilla UNOOSA saavuttaa tämän on yhteistyömme Sierra Nevada -yhtiön kanssa ja kokonaisen lennon omistaminen YK:n jäsenvaltioille, joilla ei itsellään olisi resursseja omalle avaruusohjelmalleen."

Kaksi viikkoa kestävän lennon kuluista pääosa laskutetaan laitteistoja lähettäviltä valtioilta, mutta osa tulee myös YK:n omasta kassasta ja etsittäviltä sponsoreilta.

Dream Chaser -piensukkula on Sierra Nevada -yhtiön alusmalli miehitettyihin ja miehittämättömiin lentoihin matalalle Maata kiertävälle radalle. Sukkulahanke on kärsinyt valtiollisen rahoituksen puutteesta sekä laskeutumisvaurioista vuoden 2013 liitotestissä. Alustyypin miehittämätöntä ensilentoa avaruuteen odotetaan ehkä jo tämän vuoden puolella.

Yksi syy YK:n kiinnostukselle avaruuslentoja kohtaan saattaa olla, että useat valtiot ovat viime aikoina määritelleet omia lakejaan koskemaan myös avaruutta. Näkyvimmät näistä ovat Yhdysvallat ja Luxemburg. Taustalla on ollut YK:n kykenemättömyys saada allekirjoittajia ja ratifioijia kansainvälisille sopimuksille. Vuonna 1979 luodun avaruuden omistusoikeuksia käsittelevän Kuusopimuksen on allekirjoittanut vain pieni osa avaruusvaltioista.

Aiheesta lisää Sierra Nevada Corporation (englanniksi)