Envisat on aurinkopaneeleineen 26 metriä pitkä ja massaltaan yli 8 tonnia. Kuva ESA

Yhteys keskeiseen ympäristösatelliittiin katkesi

ESAn on menettänyt yhteyden Envisatiin, joka on maailman suurin ympäristösatelliitti. Ongelma ilmaantui 8. huhtikuuta, kun yhteyttä satelliittiin ei saatu Kiirunan maa-asemalta. ESA yrittää parhaillaan selvittää ongelman syytä.

Yli 2 miljardia euroa maksanut Envisat laukaistiin avaruuteen 2002 ja se on tehnyt yli 50 000 kierrosta Maan ympäri. Linja-auton kokoisen satelliitin tehtävänä on ollut tutkia ympäristön ja luonnon tilaa yhdeksällä instrumentilla. Alkujaan satelliitille suunniteltiin viiden vuoden toiminta-aikaa.

Tiettävästi ainoa vinkki satelliitin ongelmista etukäteen oli sen SCIAMACHY-spektrometrin vikaantuminen, josta raportoitiin 4. huhtikuuta. Vian vuoksi laite kytkettiin pois päältä ja sitä aiottiin yrittää pian käynnistää uudelleen. Ilman yhteyttä satelliittiin voi olla mahdoton selvittää, mikä sen vaikenemisen aiheutti.

Envisat kiertää Maata ympyräradalla 766 kilometrin korkeudessa. Mikäli sitä ei saada enää hallintaan, pysyy se avaruusromuna vielä ainakin vuosikymmenen ajan ennen putoamistaan ilmakehään. Suuret käytöstä poistetut satelliitit ovat suuri riski Envisatin korkeudella, sillä avaruusromua on erityisen paljon siellä jo ennestään.

ESAlla on Envisatin lisäksi käytössä useita muita pienempiä ympäristösatelliitteja. Varsinaisesti Envisatin korvaajiksi on suunniteltu rakenteilla olevia Sentinel-satelliitteja, joiden EU-rahoitus on viime aikoina ollut vaakalaudalla.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto