Video näyttää kiinalaisraketin holtittoman putoamisen asuinalueille

Tammikuussa kuvatulla videolla näkyy, miten Long March 3B -kantoraketin apuraketti putoaa kylän läheisyyteen ja räjähtää osuessaan maahan.

Viime kuukausina julkisuuteen on tullut useita kiinalaisrakettien aiheuttamia vaaratilanteita. Tuorein tällainen tallentui videolle viikko sitten. 

Useimmat maailman laukaisukeskukset on turvallisuussyistä sijoitettu rannikoille tai muutoin harvaan asutetuille alueille. Vuoristoisen Etelä-Kiinan Xichangin laukaisukeskus sijaitsee kuitenkin tiheään asutulla alueella.  

Long March 3B -kantoraketin lennon alkuvaiheessa sille antavat vauhtia apuraketit. Noin 2,5 minuutin lennon jälkeen ne irrotetaan ja putoavat alas.  

Kiina on saanut runsaasti ulkomaista arvostelua siitä, että apurakettien annetaan pudota asutulle alueelle vaarasta piittaamatta. Apuraketit käyttävät hypergolista eli itsestään syttyvää polttoaineen ja hapettimen yhdistelmää, joka on myös myrkyllistä.

Viikko sitten 12. helmikuuta tehdyllä laukaisulla vietiin avaruuteen Beidou-navigaatiojärjestelmän satelliitteja. NasaSpaceFlight.com-foorumilla julkaistut kuvat osoittavat, miten apuraketti putosi asutuksen sekaan.

Xichiangista laukaistiin viime vuonna yhteensä kahdeksan kantorakettia, mikä tekee siitä Kiinan eniten käytetyn laukaisukeskuksen. Yhteensä kiinalaiset laukaisivat viime vuonna 18 kantorakettia. Kuusitoista laukaisuista onnistui.

Avaruuslentojen todennäköisesti eniten kuolonuhreja vaatinut onnettomuus tapahtui Long March 3B:n ensilennolla vuonna 1996. Tuolloin kantoraketti harhautui jo heti laukaisussaan ja putosi räjähtäen läheiseen kylään.

Virallisesti kuolonuhreja oli vain kuusi, mutta salakuljetetulla videolla näkyy, että tuhot olivat huomattavasti suuremmat. Kansainvälisten arvioiden mukaan uhreja saattoi olla jopa 500.