Suomi 100 -satelliitti on matkalla kohti laukaisua

Avaruussäätä ja revontulia tutkiva Suomi 100 -satelliitti on tarkoitus laukaista marraskuussa Falcon 9 -kantoraketilla.

Satavuotiasta kotimaatamme juhlistava Suomi 100 -satelliitti toimitettiin tänään laukaisuvälittäjälle Alankomaissa. Satelliitin matka myöhästyi lähes vuodella laukaisuun alun perin valitun intialaisen PSLV-kantoraketin ongelmien takia.

“Saimme satelliitin valmiiksi hyvissä ajoin viime vuonna, joten sen laukaisun siirtyminen tämän vuoden puolelle oli erittäin suuri harmi niin meille kuin Suomi 100 -hankkeellekin. Juhlimme Suomea näin jälkikäteen”, kertoo Esa Kallio Aalto-yliopistosta.

Varsinainen laukaisu tapahtuu nyt Kaliforniasta SpaceX -yhtiön Falcon 9 -kantoraketilla. Laukaisupäivä on näillä näkymin marraskuun puolivälissä.

Suomi 100 -satelliitti mittaa radiolaitteistollaan noin 500 kilometrin korkeudessa olevia avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, kuten revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

“Tutkimuksen kannalta laukaisu nyt Auringon aktiivisuusminimin aikaan on kiinnostavaa, koska pääsemme tekemään avaruussäämittauksia samaan aikaan, kun Auringon aktiivisuus alkaa jälleen kasvaa”, toteaa Kallio.

Aiheesta lisää Suomi 100 -satelliitti