Suomalaissatelliitin kuvagalleriassa komeilevat Dubai, Hong Kong ja Tahiti

Tutkasatelliiteihin erikoistunut ICEYE-yritys on julkaissut uuden kuvagallerian eilisen Maan päivän kunniaksi. 16 kuvan kokoelma esittelee maailman tunnetuimpia alueita ICEYE-X1-satelliitin ottamissa kuvissa.

Julkaistujen kuvien joukosta löytyvät oheisen Dubain rannikon lisäksi esimerkiksi Geneve, Hong Kong, Kuwait City ja Tahiti. Kuvia esitellään myös videolla.

"Iso osa ympäristöongelmista on helppo sivuuttaa, jos tieto niistä kertyy pahasti jälkijunassa tai erityisesti jos sitä ei kerätä lainkaan", kertoo suomalaisen ICEYE-yrityksen perustaja Pekka Laurila Tähdet ja avaruus -lehdelle. "ICEYEn pyrkimys on helpottaa päätöksentekoa täsmällisen ja ajallisesti merkittävän informaation avulla."

Alle sadan kilon massainen ICEYE-X1-satelliitti laukaistiin tammikuussa. Tämä ensimmäinen suomalainen kaupallinen satelliitti on ehtinyt jo todistaa toimivuutensa. Yhtiö kertoo, että tutkakuvia on otettu yli 600 kappaletta.

ICEYEn pienten tutkasatelliittien etuna ovat perinteisiä suuria tutkasatelliitteja nopeammat ja halvemmat kuvat. Niiden ansiosta ympäristön tilaa pystytään valvomaan aiempaa kattavammin, mikä parantaa mahdollisuuksia suojella ympäristöä.

"Uusia sovellusalueita tutkadatalle löytyy tiuhaan tahtiin. Varsinkin kun kuvista poimitaan käytännöllistä informaatiota automaation avulla, tiedon soveltaminen helpottuu", Laurila kertoo.

"Esimerkkinä Etelä-Amerikasta sekä valtiot että vastuulliset yritykset haluavat yhdessä todentaa, kuinka iso osa käyttöön määriteltyä metsää on viime kuvantamisajankohdan jälkeen korjattu talteen. Kun puhutaan suurista alueista, dataa tarvitaan – ja paljon."

ICEYEn Maan päivä -albumi Facebookissa (englanniksi)